Fordi det ofte kan være vanskelig med nye garn å avgjøre hva det kan brukes til, og spesielt med et såpass anvendelig garn som Capella, så tenkte jeg i dette innlegget å gå nøye gjennom hvilke strikkefastheter det passer til og hvilke plagg. Og jeg er ganske sikker på at du kan lære noe av strikkefasthet generelt her også, så heng med selv om du ikke er overbevist om at Capella er noe for deg!
Hva kan man strikke av pelsull?
Forkortelser
Ok, jeg tilstår: av og til glemmer jeg å legge til forklaringen på en forkortelse i en oppskrift.
Eller kanskje du har møtt på en oppskrift helt uten forklaringer til forkortelsene?
Eller kanskje du er en ny designer som ikke vet helt hvordan du skal formulere deg?
Værsågod! Her er listen over mine forkortelser!
Strikkezilla APP
Det er nesten uvirkelig å være i mål, men her er vi altså! Vår helt egne app med oppskrifter og tutorials!!
Jeg vet ikke hva som er best: Å få samlet alle teknikkvideoene jeg lager på ett sted istedetfor noe her og noe på youtube, å få lagt alle gratisoppskriftene samlet så dere slipper å gå gjennom “kjøpsprosessen” for å hente de ut (De er forresten lett tilgjengelig her også) Eller at jeg selv slipper å lete etter oppskriftene på telefonen.
Appen fungerer sånn at det er gratis å laste ned, og da har du tilgang på gratisoppskriftene og på det meste av tutorials. Hvis du vil ha resten av oppskriftene, så bestiller du et abonnement (39,- i mnd) så får du full tilgang.
Mulighetene som appen gir gjør også at varianter av oppskrifter som jeg lager kan deles opp som separate enkelt, for et mye mer ryddig resultat. F.eks har vi kunnet dele opp baby- og barnevotter som ellers bor i samme oppskrift, og så håper jeg å få tid til å legge inn Kort Løvetannmamma som har vært etterspurt mye - men som jeg ikke helt har villet lage en egen kjøpeoppskrift av.
Oppskrifter som inneholder vanskelige eller uvante teknikker, som birkelue og stølsvotter, kan nå få egne videosnutter som avslører hele mønsteret - fordi det kan legges i premium. Og det er selvfølgelig lov å ønske seg teknikker!
Du kjøper altså ikke en og en oppskrift, men abonnerer på tilgang til alt. Dette betyr at du ikke kan få oppskrifter som allerede er kjøpt inn i appen, eller motsatt, oppskrifter fra appen og til f.eks ravelry eller på mail. De fungerer som separate systemer. Hvis det kjennes unødvendig med app siden du allerede har mange oppskrifter så er selvfølgelig det helt greit! Men når appen fylles med oppskrifter du ikke har så kanskje det blir mer aktuelt i fremtiden :)
Fordelen er selvfølgelig at du kan se gjennom oppskriften på forhånd - du trenger ikke tenke deg om mange ganger før du kjøper den og nye oppskrifter prioriteres i appen, og når vi kjører samstrikker vil oppskriftene ligge klare til deg.
Akkurat nå, idet appen ble utgitt, så ligger det 83 oppskrifter i den. Vi har et litt ambisiøst mål om å doble dette på ett år, og teknikkvideoene skal mangedobles. Det vil jo si at det blir påfyll i appen hver eneste uke, så her er det bare å kvesse strikkepinnene!
Strikk til barnehagestarten
O salige hverdag er her straks igjen, og selv om asfalten koker i dag vet vi jo at det kjølige draget i morgentimene er på vei. Og er egentlig barnehagegarderoben klar? Her følger noen tips til strikk i den tidlige høsten.
Disse settene er satt sammen mtp månedene august og september, med begynnende trekk i lufta og våtere dager.
Forkorta Pinner
Kortrader, etter engelsk shortrows, vendinger eller forkortede pinner er en måte å sømløst legge ekstra stoff inn i et parti på et plagg. Ganske enkelt så strikker du frem og tilbake over et parti, uten å fullføre omgangen/pinnen.
Det finnes et antall forskjellige teknikker å strikke forkortede pinner med. Hvis du ganske enkelt snur og strikker tilbake vil det nemlig etterlates et lite hull, derfor bruker vi forskjellige snuteknikker.
Hva er blokking?
Dress to impress - din egen instababy
Raglanøkning - fler tips og triks
Det er så mange som kommer innom bloggen og leser om raglanøkning, og siden det snart er toårsjubileum for forrige innlegg passer det vel fint å følge opp med litt mer triks og noen gøye raglantips!
Les forrige innlegg og se video på økning 1mh, 2 r, 1 mv her
Hvordan lage en strikkeprøve
2. Søndag i advent
Ja det er onsdag. Typ 3 dager forsinket. Det ble rett og slett litt heftig å skulle drive butikk og lage et godt innlegg samtidig, spesielt siden minnekortet med alle bildene jeg hadde tatt fortsatt ikke har vist seg, jeg spår at det dukker opp rundt 15. Januar. Til gjengjeld har jeg funnet igjen et med bilder fra 2016, så alle teorier om at systemet mitt fungerer er nå kollapset.
Tynne Barnehagefavoritter
Så er det endelig her! Jeg har jobbet siden i sommer med dette lille heftet - men det er mange biter som skal på plass og begrenset med hvor fort man kan jobbe når det er sommerferie, og jeg insisterer på å strikke opp alle modellene mine minst en gang selv for å være sikker på at oppskriften er virkelig god å strikke etter, alt skal teststrikkes og heftet skal trykkes opp og forhandlerne skal få et par dagers forsprang.
Oppskriften finnes i trykket utgave, og i digital. I tillegg kan oppskriftene kjøpes enkeltvis digitalt både her på siden og på Ravelry. Trykket utgave sendes ut til forhandlere og vi oppfordrer gjerne til å ta turen innom din lokale garnbutikk og kikke der først!
Tynne barnehagefavoritter er et konsepthefte hvor alle oppskriftene har den samme strikkefastheten, i dette tilfellet 27 masker per 10 cm. Det vil si at du kan bruke samme garnet gjennom hele heftet, og jeg anbefaler ikke egentlig noe spesielt garn til de forskjellige modellene - bruk det som passer til din families hverdag! (se garninspirasjon med riktig strikkefasthet her)
Det er 7 oppskrifter og alle går fra litt under året og opp til 8 år.
I tillegg er det selvfølgelig litt smarte triks og tips i heftet, som du kan ta med deg videre til andre prosjekter. Oppskriftene er ensfarget men vi oppfordrer såklart til kreativitet og fargeglede og å bruke opp restene sine!
Tina har designet, strikket og tatt bildene.
Terese har hjulpet til med oppstrikk av ekstra modeller og veslefrøkna hennes er med som modell sammen med Tulla&Bolla.
Veronika har stilsikkert satt heftet og lest korrektur.
Håper dere liker dette like godt som oss!
Høstinspirasjon
Garnanmeldelse
Tidligere i uken oppfordret jeg i instastories til å sende inn garn dere ville vite mer om; og siden flere ytret ønske om at jeg skulle lagre svarene et sted er de samlet i en karusell her:
Jeg tok den enkle varianten og screenshottet alt.
Husk at dette er mine private erfaringer og meninger, og det som er riktig for meg er ikke nødvendigvis riktig for dere, og motsatt. Så ikke føl at du gjør noe feil om jeg ikke liker ditt favorittgarn - for det gjør du ikke! Det er helt sikkert det riktige for deg.
2 rettelser: Lett lòpi er 100m/50 g og Kauni er +/- 400 meter per 100 g, nøstene er rundt 150 g.
Strikkefasthetstips finner dere her
og her ligger det mer om strikkefasthet
Dessverre fikk jeg ikke lov til å dele samtalen jeg hadde med house of yarn med dere.
Victorias Strikkefasthet
Med utgangspunkt i Victoriasettet fra Lille Tullas Strikkebok og logikken jeg brukte rundt garnvalgene der skal jeg forsøke å forklare strikkefasthet i struktur vs glattstrikk - og hvordan helt forskjellig garn kan ha samme strikkefasthet men forskjellig bruk.
Du bør vite hvordan man lager en strikkeprøve og ha forstått helt grunnleggende strikkefasthet for å ha full nytte av innlegget.