Jeg fikk spørsmål om hva man kan strikke av norsk ull, og siden Alt! Er det korte og kanskje ikke så hjelpsomme svaret, så tenkte jeg å heller dele det opp litt, og starter rett og slett med pelsulla!
Pelsull kommer fra pelsullsauen, og kjennetegnes ved at den er blank og ganske pusete, ferdigstrikkede plagg får en glorie på samme måte som mohairplagg. Pelsull er dermed et godt alternativ til nettopp mohair hvis man for ekempel er allergisk eller av andre grunner ikke kan eller vil bruke det, både tynne sølje som en følgetråd eller bytte ut alle disse dobbel trådene med en enkelt tråd pelsull.
Norsk pelssau er en krysning av svensk pelssau og gråblå spælsau, men på tross av at det kan høres avskrekkende ut med spæl er garnet mykere enn mye annen norsk ull og kan være verdt et forsøk hvis man syns vanlig ull klør litt.
Jeg tar utgangspunkt i de fire pelsullkvalitetene fra Hillesvåg Ullvarefabrikk, Sølje, Tinde, Varde og Blåne her. hvis du har fått tak i annen pelsull eller også har helt vanlig ull, så bare sammenlikn løpemeteren så får du en god pekepinn.
Sølje
Sølje er det tynneste pelsullgarnet og det som er egnet best som en enkel følgetråd istedetfor mohair hvis du syntes det hørtes gøy ut. Riktignok er sølje 350 meter/100 gram så du må passe på at det ikke blir for lite garn eller altfor tykt. Ellers er det et lekkert garn som egner seg til det meste av tynnere strikk med sin anbefalte strikkefasthet på 25 masker per 10 cm.
Fler oppskrifter som du kan strikke i Hillesvåg Sølje:
Nå er det jo sånn at garnprodusentene setter en strikkefasthet på garnet og da er det så lett å tenke at man må følge den, men det er jo absolutt ikke tilfellet! Med pelsull kan man helt fint ta utgangspunkt i +/- 4 opp og ned, altså at sølje er godt ned til 29/10 og opp til 21/10, da med hhv et fast og et løst resultat. Ha det i bakhodet, så ser du at disse 4 garnene dekker et spekter på 29 til 11 masker/10 cm!
Da er det ikke mye du ikke kan strikke.
Tinde
Tinde er et pelsullgarn som fyller godt samtidig som det er lett og utrolig varmt. Med 260 m per 100 gram, og anbefalt strikkefasthet 22 masker per 10 cm. Jeg har også strikket votter helt ned i 30/10 og de er fantastisk tette og varme, men da fikk jeg senebetennelse i en uke etterpå så usikker på om jeg vil anbefale å gå så langt ned.
Jeg elsker 22/10 tykkelsen, så her har du masse du kan strikke med Tinde:
Tips: Ofte med votter så velger jeg å gå litt ned fra anbefalt strikkefasthet på et garn, for å få et litt tettere plagg. Spesielt om jeg skal mønsterstrikke, så ser jeg på tykkere garn enn tallet i oppskriften tilsier.
Varde
Varde er det nyeste tilskuddet, og med en foreslått strikkefasthet på 18 masker per 10 cm så er det et godt alternativ til litt tykke og gode gensere, eller i mitt tilfelle et tilbehørssett med hals, votter og lue som holdt meg god og varm selv i Oslomarka en isklar vinterdag. Løpemeteren er 200 meter på 100 gram så du kommer et godt stykke på vei på lite garn også.
Flere forslag til oppskrifter som kan passe til Varde:
Norsk pelssau har grå krøllet ull som inneholder både lyse og mørke fibre. De mørke fibrene gir garnet en spennende dybde og melering når den blir farget. Ullen er fin, myk og silkeaktig. Dette gjør at garn av pelsull er mykere og mer glansfullt enn ull fra Norsk kvit sau. -https://ull.no/produktkategori/garn/norsk-pelsull/
Blåne
Blåne er det tykkeste garnet, med 114 meter på 100 gram og en foreslått strikkefasthet på 14 masker per 10 cm, altså vil det fungere sånn mellom kanskje 10 og 18 eller enda mer, avhengig av hvor løst eller fast du vil ha strikken. Jeg syns dette er nydelig til jakker, og har lyst å strikke et par ensfarga votter også, Hvis du liker tykk strikk er dette et godt garn å bruke fordi du får tykkelse uten at det blir så ekstremt tungt.
Flere forslag til oppskrifter du kan strikke i Blåne:
Hillesvåg er en museumsbedrift, og det anbefales absolutt å ta en tur!
Se bildene fra vi besøkte fabrikken her: Fotografier