Hva er blokking?

Blokking er prikken over i-en på strikkingen din. spesielt mønster- og blondestrikk har veldig godt av en omgang blokking. Gensere kan få en ny om mer flatterende fasong og størrelsen kan faktisk reddes hvis du har strikket en tanke stramt.

Må man blokke?

Nei, selvfølgelig ikke. Strikking er deilig sånn, det er veldig sjeldent man egentlig må noe som helst, men så var det dette med at det blir så innmari mye penere!

Begge sokkene er skylt opp og tørket, til venstre flatt og til høyre på sokkeblokker.  Ned til hælen er de strikket samtidig på magic loop så sidene var identiske før oppskyll.

Begge sokkene er skylt opp og tørket, til venstre flatt og til høyre på sokkeblokker.
Ned til hælen er de strikket samtidig på magic loop så sidene var identiske før oppskyll.

Hvordan blokke?

Hvordan man blokker avhenger av hva man skal blokke. Men aller først bør plagges skylles opp/vaskes for å bli kvitt spenning i garnet fra strikkingen, spinnolje, overskuddsfarge, støv fra butikken og andre artigfakter som garnet ditt har fått med seg på reisen. Les flere vasketips her.
Klem ut/sentrifuger ut mesteparten av vannet.

Sjal, tepper og all slags intrikate blondemønstre kan med fordel blokkes med vaiere eller nåler, sokker og votter har egne “maler” som man trer plagget på og lar tørke i fasong, enklere gensere og andre plagg klarer seg fint med å tørkes flatt og i fasong, mønsterstrikk kan gjerne dampes litt.

I utgangspunktet skal man blokke hver gang plagget er vasket, spesielt blondestrikk, men det viktigste er å få blokket rett etter strikkingen for å vise frem mønsteret og plagget i sin fulle velde!

Sokke/votteblokking

Spesielt mønsterstrikk har godt av en blokking, men jeg argumenterer gjerne for at man skal blokke alt, inkludert “simple” raggsokker, for fasongen og størrelsen blir så innmari bra etterpå! Mer enn en gang har votter blitt reddet fra den definitive gavekurven av en litt aggressiv blokking.

Måten du bruker sokke- og votteblokkere på er at du skyller opp paret, og trekker de på blokkerne før du henger de til tørk. Det er faktisk litt magifølelse, alle ujevnheter forsvinner og de blir ordentlig flate og fine. Du oppnår et veldig fint resultat ved å dampe også men ikke i nærheten av det en blokker kan gjøre.

Ulempen med denne typen blokkere er at de kun passer en størrelse, som 38/40 eller M, og strikker du mange forskjellige størrelser, for eksempel til salg eller hvis du er sjefssokkdistributøren til hele familien, så kan det bli omfattende hvis man vil ha til alle, sistnevnte kan kanskje mottakerne spandere på distributøren å anskaffe blokkere i sin størrelse.

Sokkeblokkerne er vårt eget design, og produseres i Oslo!

Votteblokkerne er vårt eget design, og produseres i Oslo!

Selbuvotteblokkerne er fra fantastiske Knitography

Når du har blokkere i ubehandlet tre vil de ha en trebust som reiser seg i kontakt med vann, dette er verst den første gangen og kan motvirkes ved å lakke eller olje blokkerne, eller bruke bivoks mellom hver gang som Patricia bak Knitography anbefaler.

Våre blokkere er lakkert med et tynt lag lakk.

Nåleblokking

Du trenger:
Underlag, f.eks skumgummimatter (blokkematter, yogamatte, lekematter) eller en ledig seng med et par tykke håndklær på.
Nåler, det finnes egne blokkenåler, T-pins, men quiltenåler eller vanlige knappenåler (helst noen som har glasshode/stort nok hode til å lett finnes igjen) kan helt fint brukes.

Legg plagget utover sånn noenlunde i fasong. Bruk gjerne et målebånd for å sjekke målene mot oppskriften, eventuelt sammenlikn med et liknende plagg. Begynn å glatte sidene og sett i nåler.
Her kan det godt hende du må ta noen runder, så skru heller opp nøyaktigheten etterhvert enn å starte nitid og så la det slippe. Når du er fornøyd, la plagget bli liggende til tørk.

OBS: Nålene du setter i skaper små fjelltopper i kantene, hvis dette ikke er ønsket (på blondestrikk er det gjerne en fordel) så flytt de underveis i tørkingen.

For viderekomne:
Bruk en strikkefasthetsmåler for å kontrollere jevnt strekk og at størrelsen blir som du ønsker.

Vaierblokking

Å blokke med vaiere har jeg ikke så mye praktisk kjenneskap til, i hovedsak fordi jeg strikker lite blondestrikk, sjal og tepper. Men anbefaler denne artikkelen, på engelsk med grundig bildeforklaring.

Håper blokkingens mysterier ble litt mer belyst nå!

Tina