Det er få ting som er så magisk som et nytt menneske, og det er få ting som er så suverent som å få strikke til de! Men hva trenger en liten bylt som har gått for keiserens hele livet?
PS: Alle gratisoppskriftene nevnt kan lastes direkte ned her
Teppe!
Åkei, dette er en kjempejobb men det er også perfekt babystrikk! De vokser ikke ut av det, og de trenger gjerne mer enn ett, til vogn og bil og seng. Og med tiden kan det brukes som sengepledd, eller dukke/bamseteppe. Personlig har favorittene vært ordentlig store rillestrikka tepper, som heller brettes flere ganger hvis de skal passe i vogn/bilstol. Fordelen her er også at de er like på begge sider, og man tør å bruke de litt ordentlig. Syns du riller er for røft kan det varieres med perlestrikk.
Lue
Siden nyfødtes hoder er ca 90% av kroppsvekten og -størrelsen er det der mesteparten av varmetapet skjer. Luer er rask og koselig strikk og litt mindre sensitivt for strikkefasthet. Hodet vokser raskt i starten, men stagnerer fra 4-årsalderen så man kan strikke masse småluer eller heller sikte inn på noe som skal passe lengre senere.
Jakke
En jakke er enklere å få på en baby enn en genser, og gjør det lettere å regulere temperaturen, for eksempel når du går inn fordi noen sovner i vogna 2 meter fra inngangsdøra og du MÅ tisse.
Småstrikk
Litt koselig småstrikk å tutle med mens du lurer på hvem det er som kommer
Strikka strømpebukse
Hva bruker babyer for det meste? Strømpebukse og body! Hvorfor ikke strikke en deilig ullstrømpebukse?
Bukser
Babybukser er ordentlig gøy å strikke - de har jo nesten ikke bein! Og det kan være greit med et ordentlig lag med ull når de ligger på gulvet og trimmer seg.
Drakter
Istedetfor en ullgenser på små kropper har vi brukt hele strikka drakter, som en ullbody over strømpis og body. Pent & Praktisk!
Størrelser
Mange strikkeplagg til baby har størrelser som starter på 3 mnd, eller som heter f.eks 0-3 m eller 1-3.
Forskjellen på 0 og 3 mnd er såpass enorm at det veldig veldig sjeldent stemmer, og 1-3 er også ofte for stort til minimenneskene.
Så hvis du vil ha noe som passer på vei hjem fra sykehuset, så foreslår jeg å bruke en pinne mindre eller et litt tynnere garn for å lage en størrelse mindre enn minst.
Garn
De aller minste mangler evnen til å regulere varmen selv, så det er viktig å strikke i ordentlig garn til de.
Ubehandlet Ull/Merino (altså ikke superwash) regulerer temperatur aller best. De tynnere typene kan strikkes litt løst til sommerbruken. Oppleves grovere enn superwashbehandlet men de fleste babyer tåler dette helt fint, og plagget blir mykere i bruk og vask. (Visste du at ull kan kokes? For å bli mykere og helt rent hvis babyen har vært vel kroppslig. Kok opp vann, legg ulla oppi, ikke rør den før vannet er kaldt. Pass på at eventuell overskuddsfarge er skylt ut før du prøver dette trikset.)
Alpakka er godt, varmt og mykt men kan fnugge litt, og disse hårene kan være irriterende i øyne og munn på bittesmå som ikke kan gni seg i øynene bevisst. (Det er ikke farlig for friske, fullbårne barn)
Sånn av egen erfaring er spesielt genserermer greit å unngå i alpakka på de litt større babyene: Ungen spiser på ermene, får munnen full av alpakkahår, og kanten tover seg. Helt fint til bukser og sokker på de helt små, samt luer og vester på litt større.
Ull/Bomullsblandinger er mykt og svalere, og du kan finne typer hvor ull/merinoen er superwashbehandlet så plagget tåler litt hardere vask. Kjempefint til inneplagg, og sommerplagg til normal nordisk sommer.
Superwash Merino/Ull er mykt og finnes i utallige farger og prisklasser. En stor fordel at det tåler mye mer vask, ulemper er at det er mindre miljøvennlig, kaldere og klammere enn ren ull.
Bomull Fint til smekker, ekstreme ull/alpakkaallergikere, sommerklær, kluter. Har lett for å sige og miste formen, tåler vanlig vask. Gå for økologisk hvis du bryr deg om miljøet.
Akryl/Polyester Ingen gode grunner til å strikke klær av dette til babyer og barn. Lite miljøvennlig, og ikke sammenliknbart med for eksempel en fleecegenser (Vinden blåser gjennom maskene)